fredag den 16. juli 2010

Hvor mange kalorier skal man have om dagen


Hvor mange kalorier skal man have om dagen
Hvor mange kalorier skal man have om dagen? Dette er et vigtigt spørgsmål hvis du gerne vil tabe dig, eller bare leve sundere. Slankekur handler nemlig ikke kun om at spise så lidt så muligt, men så sundt som muligt, dog med et vist kalorieindtag. Og hvorfor så det? Jo, for at kroppens funktioner, dvs. blodomløb, organer, og hjerne kan fungere optimalt, har kroppen brug for brændstof i form af kalorier, ligesåvel som en bil skal bruge benzin/diesel for at kunne køre.

Minimum indtag af kalorier
Minimum indtaget af kalorier må ikke ligge under 1.200 kalorier pr. dag, for en person på 18 år, og derover, da kroppen ellers ikke kan fungere optimalt. Indtager du alligevel færre kalorier, vil kroppen stoppe med at tære af fedtdepoterne, og nedsætte organernes aktivitet til et absolut minimum. Dette skyldes at kroppen tror at der er "hungersnød", og sparer derfor, alt hvad den kan. I stedet for at tære på fedtdepoterne, vil kroppen ”spise” af dine muskler og overskydende væv, hvilket svækker kroppens styrke og modstandskraft. Det er også derfor at 5 dages kure, hvor man kun lever af suppe, eller andre meget kaloriefattige retter, ikke virker på sigt, da det ikke er fedt du taber, men muskler, væv og væske.

-->
Hvor skal jeg få mine kalorier fra
De anbefalede 1.200 kalorier bør komme fra en varieret kost af lidt fiberrigt brød, grøntsager, frugt og kød med lavt fedtindhold og mange proteiner som kylling og kalkun. Hvis du samtidig med at ændre din kost, påtænker at øge dit aktivitetsniveau, dvs. dyrke mere motion eller ændre din hverdag, så du generelt rører dig mere, vil det ingen skade gøre at du indtager 100 - 300 kalorier mere i form af proteinrig mad, som kød eller fisk. Proteinerne opbygger dine muskler, hvilket gør at dit stofskifte øges og din daglige forbrænding derved også øges. Maden må også godt indeholde sunde kulhydrater, fra fx grov brød eller pasta, da kulhydraterne giver energi til kroppen.

Jeg håber dette har kunnet besvare dit spørgsmål omkring hvor mange kalorier man skal have om dagen. Ønsker du at beregne, hvor mange kalorier du forbrænder, kan du følge nedenstående link, og få et værktøj til beregning af basalstofskifte, samt dit aktivitetsniveaus påvirkning på forbruget af kalorier. Fordelen ved at kende dit kalorieforbrug, er at du ved hvor du mellem bunden på 1.200 kalorier og dit niveau for forbrænding kan lægge dit kalorieindtag.

Læs her: Hvor mange kalorier forbrænder jeg ?

Hvor mange kalorier til 100 g fedt
Hver gang du forbrænder 700 kalorier mere end du indtager, svarer det til 100 gram fedt. Det vil sige at de fleste af os vil kunne hente 350 kalorier i kalorieregnskabet, og derved tabe 50 gram fedt pr. dag.

45 kommentarer:

 1. Hej :)
  Hvor mange KJ skal man have om dagen, hvis man er 14 år??

  SvarSlet
 2. Hejsa

  Da man som 14 årig har brug for kalorier, til at vokse, og fuldt udvikle organer som hjerte, nyre og hjerne. Derfor bør du indtage mindst 1.500 kalorier pr dag, og samtidig røre dig mindst 30 min, men gerne 1 time om dagen.

  Vh

  SvarSlet
 3. Jeg har efterhånden set grænsen på 1200 kcal om dagen mange steder, og er som sådan ikke ude på at diskutere den værdi. Men kender du til en reference/undersøgelse el. lign af lidt mere videnskabelig karakter, som underbygger tallet? Jeg har prøvet at google det, men drukner bare i de almindelige kostråd og diskussioner.

  SvarSlet
 4. Hejsa.

  Nej, jeg kan desværre ikke lige give dig et link, da min inspiration til dels kommer fra andre motionssites, blade, aviser samt egne erfaringer...

  SvarSlet
 5. Hej Thomas
  Jeg er en pige på 14 år, som har et meget stort problem. Det er at jeg er overvægtig. Grunden til det har jeg fundet ud af nu, og jeg har også prøvet at ændre lidt på det, så jeg kunne blive sund og rask, men det er meget svært. Jeg vil nu gerne høre fra dig hvad jeg skal gøre, og om det jeg gør er rigtigt?
  Jeg træner 1 time om dagen og forbrænder ca 500- 600 kcal om dagen. Jeg er lige begyndt på det, og jeg har allerede tabt mig 2 kg.
  Er det nok, eller synes du at jeg skal gøre mere?
  Jeg er 164 høj, og vejer 68kg.

  Jeg håber du vil hjælpe mig, for jeg har været gennem en masse, for at tabe mig, men det har ikke hjulpet, men løb skulle være en af de gode veje, til vægttab.

  Jeg venter et godt svar, så jeg ved, at der stadig er håb.

  Mange hilsner Maria

  SvarSlet
 6. hej hvis jeg er 15 år dreng på 187 og vejre 67 kg og har tænkt mig at begynde at dyrke mere motion altså 30 min på en puls der hedder 70-85% af den max puls jeg kan få hvor mange kcal skal jeg så indtage hvis jeg nu også vil tabe mig lidt

  SvarSlet
 7. Hej Maria.

  Det lyder som om at du gør det helt rette. En times træning er godt. Men hvad er det for noget træning. Løb gerne 2-3 gange om ugen. Løb forbrænder mange kalorier, og styrker hele kroppen.
  Kombiner din træning med sund kost, og så er jeg sikker på at du nok skal tabe dig!

  SvarSlet
 8. hej jeg er en pige på 14 år jeg vejer 62 og er 166 cm. jeg skal skal konfirmeres til maj og vil vild gerne nå at tabe mig cirka 5 kg på cirka to måneder kan jeg nå det?
  hvordan kan jeg nå det?

  SvarSlet
 9. Hej jeg er 12 snart 13 år og vil meget gerne tabe mig da jeg er overvægtig. Jeg er begyndt at løbetræne hver 2 dag, og spise sundt osv videre... men hvor mange kalorier må man spise som 12 - 13 årig??

  SvarSlet
 10. Hej, jeg er en femten-årig pige, på 167 cm og 46,5 kilo. Hvor mange kalorier bør jeg indtage pr. dag? Meget nysgerrig...

  SvarSlet
 11. Hejsa

  Tak for jeres kommentarer.

  Det kan godt lade sig gøre at tabe 5 kg på 2 måneder. Du skal dog nok også dyrke motion, samtidig med at du ændrer din kost. Husk, at når du er 14 år, må du ikke spise under 1.200 kalorier om dagen, da du stadig skal vokse.

  Generelt gælder for unge under 18 at man skal spise mindst 1.200 kalorier om dagen. Få dem fra en varieret og sund kost. Mange unge drikker meget alkohol i weekenderne, og der er MANGE kalorier i alkohol. Så her er et godt sted at finde nogle kalorier man kan skære ned på.

  SvarSlet
 12. Hejsa Thomas, Jeg er en kvinde på 44 år, 162 cm og 78 kilo - hvis man lige regner lidt på det, så giver det nogle overflødige kilo jeg skal af med - jeg regner med omkring de 20 kilo. Jeg går til Zumba een gang om ugen og har et kontorjob. Jeg har fået råd fra forskellige om netop kalorieindtag, og det rækker fra 1200 - 1800 om dagen - hvad er korrekt, hvis det skal være sundt og til at holde i længden (20 kilo tager jo nok nogle måneder)?

  SvarSlet
 13. Hejsa

  I forhold til kalorier, så er 1.200 den absolutte minimumsgrænse, for hvor lidt energi man skal have. At ligge på 1.400 - 1.600 kalorier er derfor helt ok.
  For at få styr på hvor meget du forbrænder hver dag, se dette link:
  http://sund-slankekur.blogspot.com/2010/06/kalorieforbrnding-beregning.html

  Det vil være rigtig godt for dig hvis du udover zumba, dyrkede motion 2-3 gange mere om ugen. I form af flere zumba timer, gå- eller cykelturer osv. Motion er rigtig godt for forbrændingen, samt at dit basalstofskifte vil øges, med en større muskelmasse.

  SvarSlet
 14. Hej jeg er en pige på 12 år, hvor mange kalorier må jeg få om dagen:)

  SvarSlet
 15. hej jeg er en pige på 12 snart 13 ved ikke om jeg er over vægtig jeg er 160cm høj og jeg vejer 50kg

  SvarSlet
 16. Hejsa

  Brug beregneren jeg henviser til, for at regne dit indtag ud.

  I forhold til om du er overvægtig, så må jeg sige nej. Dit BMI er 19,5 hvilket er rigtig flot. Har man 18,5 er man undervægtig, og er den over 25 er man overvægtig.

  SvarSlet
 17. Hej. Jeg er en pige på 16 år, vejer 44kg og er 163 cm høj. Hvor mange kj må jeg indtage?

  Tak på forhånd

  SvarSlet
 18. Hejsa

  Nu ved jeg ikke om du dyrker motion, eller har et arbejde som uddeling af aviser mv. Men jeg vil sige at du bør indtage mindst 2.000 kalorier pr. dag.

  SvarSlet
 19. Når du skriver minimum 1200 Kcal om dagen er det så netto eller brutto? Jeg indtager 14-1500 Kcal, men laver for cirka 400 Kcal motion hver dag, hvilket giver et resultat på 10-1100 Kcal. Er dette for lidt? For at det ikke skal være så surt at være på slankekur, er jeg kun på slankekur fra mandag til fredag. lø og sø passer jeg på, men jeg tæller ikke fanatisk kalorier, som til hverdag. Og jeg bevæger mig flere timer af gangen. Målet er 10 kg af sidebenene. Efter 3 uger på denne ma-fr-kur mangler Jeg 8 kg. Man behøver vel ikke at tælle kalorierne op per dag? Det må vel være lige så godt, at sige 10500 Kcal /uge? Ideen er at kroppen, så ikke tror, der er hungersnød, når jeg lø/sø spiser næsten normalt. Er dette en måde, du har efaring med?

  SvarSlet
 20. Hejsa

  De 1200 kalorier er minimum netto indtag pr. dag. Du kan jo også godt indtage 2000 kalorier, men forbrænde 2500 kalorier. Man skal bare indtage minimum 1200 kalorier pr. dag for at få noget energi gennem kroppen.

  Jeg gør i øjeblikket lidt som dig. Jeg spiser sundt mandag til fredag, og spiser hvad jeg vil i weekenden. Jeg løber 3 gange om ugen + diverse aktiviteter.

  SvarSlet
 21. Hej Thomas.
  Jeg er igang med at tabe mig 4 kg. Jeg ved ikke helt hvor mange kcal jeg skal forbrænde om dagen, og vil virkelig gerne se flot ud til skole start. Det er om en måned. Håber du vil hjælpe mig.

  SvarSlet
 22. Hejsa.

  Et kg fedt indeholder 7000 kalorier. Det vil sige at du skal forbrænde ca. 1.000 kalorier pr. dag for at opnå dit ønskede vægttab.

  Dog kan der også være væske i kroppen der forsvinder når du taber fedt, så du på den måde taber dig 4 kilo uden helt at forbrænde 7.000 kalorier pr. uge.

  Held og lykke med det.

  SvarSlet
 23. Hej Thomas
  Jeg er en dreng på 14 år, vejer omkring 60kg og er omkring 165 høj jeg laver ikke noget motion for tiden men skal snart starte fodbold igen, hvor vi træner 2 timer 2 gange om ugen
  (+ kampe), jeg har lidt fedt på kroppen og vil derfor godt vide om jeg skal lave noget ved siden af det eller om det er fint :)

  SvarSlet
 24. Hej jeg er en dreng på 14 år som vejer 74 kilo og er 1.65 høj.

  Det vil sige at jeg er overvægtigt og vil gerne af med kiloerne

  Jeg har en cykel som jeg spinner på herhjemme ellers cykler jeg frem og tilbage i skole 2-4 kilometer det vil sige: spinning plus 2x4 = 8 km.. ved ikke lige hvor meget spinning er, men jeg spinner en halv time om dagen.. er begyndt på.

  Vil godt vide hvor mange kalorie jeg må indtage? Tager rugbrød ( Med hamburger ryg eller skinke ) til morgenmad - 9:30 over i skolen,

  Og kl 11:30 indtager jeg 2 stykker rugbrød igen med hamburger ryg (staves) eller skinke,.

  Når jeg kommer hjem indtager jeg nok det samme igen 2 stykker rugbrød.. (Uden smør) også i skolen...

  Og jeg vil ekstremt gerne tabe mig 9 kilo og komme ned på 65 kg...

  Så er der selfølgelig aftensmad? har du nogen goderåd... altså min mor laver jo altid bare noget random... skal jeg tage noget andet der?

  SvarSlet
 25. Hejsa

  Jeg kan ikke fortælle dig hvor mange kalorier du skal have. Du skal finde ud af hvor mange kalorier der er i den kost du indtager, og derefter finde ud af hvor du evt. kan skære. Alternativt bør du lave noget hård motion flere gange om ugen, for at få forbrændingen op.

  SvarSlet
 26. Hej, jeg er en på 13 år, højde: 1,63 Vægt: 41,5. Jeg indtager ca. 500 kalorier om dagen, fordi min krop ikke har så meget lyst til mad!Jeg træner ca. hver dag, fordi jeg elsker motion.
  Er jeg alt for undervægtig? Man kan se mine ribben og de der knogler der sidder imellem brysterne! Men det var fordi da jeg var mindre, spiste jeg utroligt meget slik/kage og den slags. Så jeg har stadig sådan en delle på maven, som jeg hele tiden prøver at få væk, men den gider ikke! Og jeg var lidt tyk før, så er det fordi det er noget løst hus fra da jeg var tyk eller hvad? Jeg syntes selv jeg er tyk og alt for fed. Mine forældre tvinger mig hele tiden til at spise, men jeg er bare ikke sulten!Hvis du kan hjælpe mig med det her, er du en stor hjælp.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej,

   først vil jeg sige at du er undervægtig. Dit BMI tal er 15,43, hvor det som minimum skal hedde 18,5. Du burde derfor, veje minimum 50 kg.
   500 kalorier er også meget lidt. Når du indtager så lidt kalorier, går din krop i stå, og din forbrænding kører på et minimum. Kroppen vil derfor også passe på alle resterende fedtdepoter i kroppen. Spiste du ca. 1.200 kalorier vil kroppen komme i bedre balance. Du vil få mere energi og kroppen opbygges som den skal. Med 500 kalorier, kan din krop risikerer at tage skade, da du stadig er i en fase, hvor kroppen opbygges, og du vokser.
   I forhold til din delle, kan jeg forestille mig, at det er fantasi. Måske er det lidt løs hud, som vil kunne strammes ud, hvis du fik nogle muskler, og begyndte at spise normalt. En pige med din vægt har ingen fedtdeller, og du vil derfor ikke opleve at din mave ændres, ved at spise mindre.
   Jeg synes det lyder som om at du har en spiseforstyrrelse, og du bør derfor bede dine forældre tage dig med til en læge for at få hjælp, inden du udvikler en spiseforstyrrelse yderligere.

   Slet
 27. Hej, jeg er en dreng på 15 år, ca 185cm og vejer 78 kg. har taget ca 2 kg på i muskler det seneste halve år og ellers har jeg lidt overflødig fedt jeg gerne vil af med.. Jeg træner styrketræning hver dag men ikke så meget cardio. Hvor mange kalorier bør jeg indtage og forbrænde pr. dag for at tabe det overflødige fedt?? vil gerne være klar til sommer?
  tak på forhånd!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa,

   Jeg beregner ikke dit kalorie forbrug, men du kan følge nedenstående link, hvor du får formlen til at regne ud, hvor mange kalorier du kan indtage.

   http://sund-slankekur.blogspot.com/2010/06/kalorieforbrnding-beregning.html

   Slet
 28. Hej Thomas.

  Har du nogle tips til sukkerafvænning? Jeg er i gang med at tabe mig, men jeg har desværre en meget sød tand.

  Et andet spørgsmål; jeg bor hjemme. Ved aftensmaden prøver jeg altid på at tage mindre potioner, men når jeg gør det, bliver mine forældre sure, og starter en hel diskussion om at jeg skal spise mere og jeg ikke behøver at tabe mig. Men det behøver jeg virkelig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa.

   Jeg har tidligere skrevet et indlæg om sukkerafhængighed, og hvordan man kommer af med sukkertrang. Klik på linket (mit navn) herunder, så kommer du til indlægget. Del det gerne med andre på facebook og google+

   I forhold til portionsstørrelserne, så lyder det som om dine forældre ikke er enige i din betragtning om, at du skal tabe dig. Derfor bør du sætte dig sammen med dem, og tage en snak om det. Fortæl hvorfor du mener at det er vigtigt at få deres støtte omkring portionsstærrelser, og hvorfor du vil tabe dig. Lad så dem fortælle hvorfor de mener det modsatte.

   Du kan evt. fortælle mig din alder, højde og vægt. Så vil jeg fortælle hvad jeg mener, i forhold til dit BMI

   Slet
  2. Du skal klikke på navnet over mit sidste svar, for at kmme til artiklen. Ellers er den også her:

   http://sund-slankekur.blogspot.dk/2012/06/sukkertrang-bliv-fri-for-sukker.html

   Slet
 29. Hej jeg indtager ca 12-1300 kcal om dagen, pga dårlig skuldre, slideligt kan jeg ikke bevæge mig ret meget. Er kcal indtaget ok hvis vil tabe sig ca et kilo om ugen. Mvh Sascha

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sascha

   1200 kalorier er det man siger en voksen person skal bruge, for at få kalorier nok, til at kroppen kan fungerer, og der ikke lukkes ned for vitale dele. For at jeg kan svare på dit spørgsmål, skal jeg lige vide et par ting:

   Din alder, din vægt og dit aktivitetsniveau. Dvs. om du sidder ned hele dagen, eller om du bevæger dig rundt i din bolig, eller sågar går turer, handler ind mv.

   Slet
 30. hej jeg er 12 år gammel og vejer 46 kg. jeg er 164 cm og ville gerne vide hvor mange kalorier jeg skal have om dagen. jeg spiller fodbold en time om tirsdagen og søndagen. svar venligst til mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej

   Jeg har opdateret artiklen og indlagt et link til en beregner for hvor mange kalorier man forbrænder, ud fra alder, køn og aktivitetsniveau.
   Når man er 12 år, bør man minimum indtage 1500-1600 kalorier pr. dag, da man har brug for energi, vitaminer og mineraler til at vokse og udvikle sig.

   Slet
 31. Hej. Jeg er en pige på 15 år.
  Hvor længe tror du det vil tage for mig at tabe 5 kg? Har allerede tabt 3 kg, men det er kun røget fra maven føler jeg. Jeg dyrker motion hver dag (Fitness og Gymnastik) .. og jeg vil holde mig på et kalorieindtag på 1200-1300. Min vægt er pt ca. 58 kg, og jeg er 168 cm høj.
  Svar venligst!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Det er meget svært at svare på, da jeg ikke kender din kropstype, fedtprocent mv. Ud fra din beskrivelse af dig selv, vil jeg tro at du ikke har meget fedt. Endvidere har du muskler, og opbygger stadig muskler ved din træning. Dette kan snyde dig, i forhold til dit ønskede vægttab, og jeg vil derfor opfordre dig til at få målt fedtprocent i stedet for at fokusere på vægten.

   Slet
 32. Hej jeg er en pige på 13 år gammel, og vejer 61 kg. Jeg er 164 cm høj, og ville ger vide hvordan jeg kommer til at tabe mig og om hvor mange Kalorier jeg skal have om dagen??:) jeg går ikke til noget sport og er for det meste indenfor, så jeg ved ikke hvordan jeg kommer i gang??
  Håber du svarer:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har nederst i mit indlæg lavet et link, til en beregner, hvor du kan beregne dit kalorieforbrug. Jeg vil dog opfordre dig til at komme ud, dyrke noget motion, og spise sundt. Jeg har skrevet lidt om motivation til vægttab. Følg nedenstående link.

   http://sund-slankekur.blogspot.dk/2009/11/motivation-til-slankekur-og-vgttab.html

   Slet
 33. Hej Thomas
  Jeg er en dreng på 15 år, og har startet på fitness dk i en måned nu. Jeg er 165 høj og vejer 77kg. Jeg løber 5 gange om ugen i 30 min og samtidig laver styrke træning.Jeg har tabt mig 4 kg siden jeg har begyndt. Jeg ville rigtig gerne høre om hvad syntes du om det eller om det er rigtigt den måde jeg træner på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sultan. At kombinerer fitness (jeg læser styrketræning) og løb er en god ide hvis man vil tabe sig. 4 kg. er flot, og du vil også med din træning få noget muskelmasse, som giver øget vægt.

   Hvad er din ambition med træningen? Vil du tabe dig, blive stærkere eller kunne løbe en bestemt distance??

   I forhold til dit løb, vil jeg også anbefale dig at løbe forskelligt. Dvs. en dag bør du løbe langsom men i længere tid, en dag kan du løbe hurtigt i 20 min og en gang i mellem lave intervaltræning. På den måde presser du din krop til at yde på forskellige måder, og kommer derved i bedre form, og din krop blive stærkere og mere smidig.

   Slet
 34. Hej Thomas
  Jeg er en dreng på 15 år. Jeg har begyndt i fitness dk i en måned nu. Jeg er 165 høj og vejer 77 kg jeg løber fem gange om ugen i 30 min og laver samtidig styrketræning. Jeg har tabt mig 4 kg siden jeg startede. Men jeg ville rigtig gerne høre hvad du syntes om det eller om det er rigtigt det jeg gør.

  SvarSlet
 35. Hej
  Jeg er en dreng på 13 år. Jeg er 165 cm høj og vejer 60 kg. Jeg vil gerne tabe mig 5 kg. Hvordan gør jeg det. Hvor mange kalorier burde jeg at indtage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa. For at kunne give dig en indikation, skal jeg lige vide om du er aktiv (dyrker motion) i løbet fa ugen. I forhold til kalorieindtag, er det vigtigt at du ikke indtager mindre end 1.500 kalorier pr. dag. fra en Varieret kost, bestående af bl.a. magert kød og grøntsager. Årsagen til at det er 1.500 kalorier i stedet for 1.200 som jeg skriver i artiklen, er at du er under 18, og stadig skal give din krop næring til atvokse og udvikle sig.

   Slet

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...