søndag den 6. juni 2010

Kolesterolsænkende mad


Kolesterolsænkende mad
At finde kolesterolsænkende mad kan være en kamp, og en stor omvæltning, når man får at vide at ens kolesteroltal er for højt. Men hvad betyder det egentligt det med kolesterol, og hvilke ting kan hjælpe med at nedsætte kolesterolet i blodet.

Hvad er kolesterol
Kolesterol er et specielt slags fedtstof, der er en vigtig byggesten i alle kroppens celler. Vi skal derfor have kolesterol i vores blod, for at kroppen altid har de mest optamale vilkår for udvilking, regeneration og vækst. Dog kan kroppen kun kapere en vis mængde kolesterol i blodet, og hvis der kommer for meget, risikerer man at kolesterolet binder sig og skaber propper i blodårene. Kolesterol er i blodet bundet til forskellige æggehvidestoffer (proteiner), hvoraf nogle har en massefylde (low density lipoprotein = LDL) og andre har en høj massefylde (high density lipoprotein = HDL). LDL er det mest skadelige, da det fylder meget og derved har nemmere ved at lave propper i blodet.

Hvordan nedsætte jeg indtaget af LDL kolesterol
Der er masser af fødevarer man kan spise, for at nedsætte mængden af LDL kolesterol til fordel for HDL kolesterol. Det der er vigtigt at er at spise mad med enkelt- og flerumættet fedt som beskrevet nedenfor.Enkeltumættet fedt (MUFA):

Øger det gode HDL-kolesterol. Et spansk studie har vist, at det mindsker risikoen for at ophobe farligt fedt på maven.Desværre er der ikke tilstrækkelig meget dokumentation for, hvordan det påvirker hjertesundheden at udskifte mættet fedt med enkeltumættet fedt. På det punkt er der brug for mere forskning.

Her findes det: I bl.a. avocado, nødder, olivenolie og diverse frø.

Flerumættet fedt (PUFA):

Især planteolier (omega-6) øger det gode HDL-kolesterol og sænker det skadelige LDL. Fiskeolie (omega-3) er i højere grad anti-inflammatorisk (betændelsesdæmpende) samt beskytter hjerterytmen.
Mange studier dokumenterer, at omega-3 kan forebygge pludselig hjertedød. Ny forskning viser, at mennesker, der udskifter det mættede fedt med flerumættet fedt, får færre hjertesygdomme.

Her findes det: Alle slags fisk, men gerne "fede" fisk indeholder omega 3. Omega 6 finder du i solsikkeolie og sesamolie.

Disse fødevarer er desuden en hjælper til at nedsætte kolesteroltallet:

Aubergine, Hvidløg, Bønner, Sojabønner, Fibre (bl.a. groftbrød), Æbler, Yoghurt, Krom(kosttilskud), C- og E-vitamin

Desuden vil motion og generel sund kost uden for meget fedt hjælpe dig rigtig godt på vej

6 kommentarer:

 1. I skifter lidt med om HDL er det gode eller det onde. I skriver øverst at HDL er det mest skadelige - men så skriver i senere: Især planteolier øger det GODE HDL

  Styr jer lige.

  SvarSlet
 2. Charlotte Holtermann14. januar 2012 kl. 10.38

  Vil lige indskyde den kommentar, at der i den øverste del af artiklen vist er blevet byttet om på LDL og HDL, idet der står, at HDL er det mest skadelige ogg LDL det mindst skadelige. Det er lige omvendt!

  SvarSlet
 3. Du modsiger dig selv. Du skriver i starten at HDL er det skadelige fordi det fylder mest, hvilket ikke er korrekt. LDL er det skadelige og som du rigtigt nok skriver senere, er det indtaget af dette der skal nedsættes og indtaget af det gode HDL der skal sættes op.

  SvarSlet
 4. Roder du ikke lidt rundt i det gode og det dårlige kolesterol?

  SvarSlet
 5. Hejsa.

  Jeg beklager forvirringen. Teksten er nu rettet til, så de rigtige egenskaber for LDL kolesterol og HDL kolesterol er angivet.

  Tak for jeres kommentarer

  SvarSlet
 6. HDL står for de herlige kolestroler og LDL står for lede kolesteroler godt huskeråd :)

  SvarSlet

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...