torsdag den 26. juli 2012

Rygestop og vægt - Uønsket vægtøgning


Rygestop og vægt - Uønsket vægtøgning
At ryge er MEGET usundt, og det ved langt de fleste af os. Alligevel kan det være svært efter flere år med rygning, at lægge cigaretterne på hylden, selvom man godt ved at det er skadeligt. Et af de argumenter jeg hører, er at man tager på når man stopper med at ryge, og det også er farligt. Men tager man så meget på at det er farligt, i forhold til den risiko man udsætter sig selv for ved rygning? Jeg vil derfor fortælle lidt om rygestop og vægt, herunder om man får en uønsket vægtøgning og hvor meget.

Vægtøgning ved rygestop
Først skal det slås fast, at man desværre tager lidt på i vægt, når man stopper med at ryge. Dette skyldes at rygning øger kroppens forbrænding, og derfor vil de fleste rygere opleve at tage mellem 2-5 kg. på efter et rygestop. Men det er ikke fordi at rygere få lavere stofskifte end ikke-rygere når de er stoppet med at ryge, de vil blot gå ned på den "normale forbrænding" når de stopper. Det betyder også at vægtøgning ikke kommer af sig selv, men fordi man har vænnet sig til at have en højere forbrænding end normalt. Dvs. at man også kan modvirke en uønsket vægtøgning, hvis man er opmærksom på sin vægt, kost og motion, fra det tidspunkt man stopper med rygning.


Undgå fælderne
Når man i længere tid har været vant til at have en unormal høj forbrænding, vil man ofte have tilpasse sin kost til, at man forbrænder meget. Derfor skal man samtidig med rygestoppet begynde at tilpasse sin kost efter sin normale forbrænding. Og dette kan være særlig svært, da man ofte begynder at småspise, i stedet for at ryge. Derfor er et godt råd, at du passer på hvad du spiser, og vælger ting som nødder, grøntsagsstænger, tyggegummi mv. som ikke indeholder for mange kalorier.
Motion er også et godt modtræk mod at tage på i vægt når man stopper med at ryge. På den måde får du også genoptrænet dine lunge, og forbedret dit kredsløb.

Konklusion
Jeg vil altid anbefale et rygestop, også selvom at man tage et par kilo på. De kan smides igen, og følgerne af de få kilo, er ikke nær så sundhedsskadelige, som følgerne af at fortsætte rygningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...