søndag den 17. januar 2010

Sund kost til ældre

Sund kost til ældre er generelt ikke anderledes end den kost som resten (15 til 65 årige) skal indtage. Der kan dog være visse afvigelser. Disse afvigelser bliver større jo ældre man bliver, da indtaget af mad, samt kroppens behov gradvist ændrer sig med alderen.
Først skal det slås fast at motion er godt og/specielt for ældre. Med motion menes der ikke hård fysisk træning, men alle aktiviteter som fx alm. gang, boldspil, rengøring mv. tæller med. At man er aktiv minsdker risikoen for hjerte-kar sygdomme. Den ældre befolkningsgruppe er specielt udsatte for denne type sygdom, da vores blodårer med årene bliver slidte og tilkalkede, hvilket betyder at der skal mindre til for at få en blodprop. Med aktivitet styrker du dit blodomløb, og sørger for god gennemstrømning i dine åre. Man kan sammenligne det med et afløb, der sjældent bliver brugt, og et det ofte bliver brugt. Ved det første afløb har snavs og skidt god mulighed for at tørre i røret, og derved sætte sig permanent fast. I afløbet der bliver bruge ofte, er der en god gennemstrømning, der sikrer at snavs og skidt ikke får tid til at sæte sig fast.

SUnd kost er også en vigtig faktor i dette. Sund kost til ældre skal derfor også bestå af magert kød, grøntsager, og kartofler, pasta eller ris. En god ting er at følge kostpyramiden. Man ser dog ofte, at ældre mennesker har en tendens til at spise mindre, specielt når man når over 75. Derfor er det vigtigt, at man i denne målgruppe, ikke spiser "for" sundt. Med dette menes der at, kroppen har brug for 1.400 kalorier pr. dag, hvoraf op til 30 % skal komme fra fedt. Dette fedt bruges til at smørre led, holde hjernen beskyttet og aktiv samt som "benzin" for muskler. Hvis man ikke indtager meget mad, er det vigtigt at sørge for at spise lidt mere fed mad, for at sikre at kroppen får de kalorier den skal bruge. Dog må man ikke udelade frugt og grønt.

Sund kost til ældre er altså ikke en større videnskab, da man stadig skal spise varieret, med frugt og grønt til hvert måltid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...