søndag den 10. november 2013

Løbeskade fod

En løbeskade kommer altid ubelejligt, og går i 80 % af tilfældene udover din fod og ankel. Man kan gøre rigtig meget for at undgå at få en løbeskade, hvilket er at foretrække, da det altid er nemmere at forebygge end at behandle. Men sker skaden er det også vigtig at være "klædt på" til at behandle og begrænse skadens omfang, for at komme hurtigt ovenpå igen. Der er nemlig kæmpe forskel på 3 ugers pause og 6 ugers pause. Dette indlæg vil derfor give dig mere viden om ovennævnte emner.




Forebyg løbeskader i fod og ankel
Den bedste måde at undgå skader i fod, led og ankel, er at træne de forskellige muskler og sener i dette område. Det gøres bedst ved at dele træningen op i to dele. For det første er regelmæssig træning, i dette tilfælde løb, rigtig vigtig for at opretholde styrken og balancen i musklerne og senerne i din fod og ankel. Den anden del skal bestå af decideret styrketræning af området. Dette kan gøres ved brug af fx balance bræt, eller andre øvelser, hvor du også træner andre muskler. Ofte vil træningen af foden være en sekundær gevinst. Fx ved squats eller lounges.
Inden alle træninger, er opvarmning altid en rigtig god ide. Synes du at det er svært at stå og varme alle led op hver for sig, inden din løbetur, kan jeg anbefale dig at du starter din løbetur med 2 minutters gang, 2 minutters rask gang og 2 minutters jogging, inden du kommer op i dit normale tempo. Når du har løbet din tur, skal du også ALTID huske at strække ud. Det hjælper dig med at bevare smidigheden i musklerne.

Når skaden sker
Når skaden alligevel sker, er hurtig behandling afgørende for hvor slem den bliver, og hvor lang tid det tager at kommer over den. Den mest optimale behandling foretages med det samme, efter du er kommet til skade. Det betyder at du med det samme skal lave kompression på skaden. Det betyder at du skal lægge konstant pres på det berørte område, enten med gagebind, eller hvad du nu lige har. Er du ude på løbeturen, skal du beholde din sko på, da det giver kompression. Derefter skal skadesområdet køles ned. Dette gøres med en ispose, en pose med frosne grøntsager el. lign. Man kan også købe produkter som køler og samtidig kan bruges til at lægge pres på skadesområdet.
Tiden er meget afgørende, i forhold til behandling samt skadeforløbet efterfølgende. Så sørg for at få behandlet skaden.

Læs også: Ferie kan hurtigt ødelægge din træning

Forløbet efter en løbeskade i fod
For det første skal det understreges, at hvile er meget vigtig i forhold til at komme over en skade. Man må ikke starte med at løbe, før hævelsen er helt væk, og at der ikke er smerter, ved almindelige bevægelser. Foden skal behandles ved at være hævet over hjertet så ofte som muligt, have is på og være under kompression. Følg evt. anvisning fra en læge.
Når hævelsen er væk, og der ikke længere er smerte elle ubehag i det berørte område, kan du starte træningen igen. Du skal starte langsomt op igen, og sørge for at varme grundigt op. De første par ture skal foregå med et noget lavere tempo samt distance, end du kunne løbe, før du blev ramt af en skade. En god tommelfingerregel, er at det tager lige så lang tid at komme tilbage i den form du var i før skaden, som det har taget at komme over skaden.

Har du spørgsmål vedr. din skade, forebyggelse eller genoptræning, bør du altid tage fat i en fagekspert, dvs. en læge, fysioterapeut eller uddannet fitnessinstruktør med speciale i genoptræning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...