søndag den 17. november 2013

Konsekvenser af overvægt

Rigtig mange danskere er i dag overvægtige, eller svært overvægtig. På trods af gentagne advarsler fra førende eksperter indenfor kost, ernæring og sundhed. Det betyder at flere og flere danskere udsætter sig for en potentiel helbredsmæssig risiko, og samtidig påfører samfundet store omkostninger til sundhedsvæsenet. Så er du overvægtig, og gerne en gang for alle vil kende konsekvenserne af overvægt, eller blot vil vide hvad overvægt kan betyde for helbreddet, så læs med her.Konsekvenser i parforholdet
Overvægtige mennesker har ofte et lavere selvværd og energiniveau, en normalvægtige. Det betyder at lysten til at være fysisk, og have et godt seksuelt forhold, i mange tilfælde er lav.
Mænd med overvægt, har 2½ gange større problemer med erektion, end mænd med almindelig vægt. Dette er i sig selv et problem, i forhold til at leve i et parforhold, og have et velfungerende sexliv. Overvægtige mænd og kvinder, har også generelt sværere ved at blive gravide. Både fordi mandens sædkvalitet bliver påvirket, men også fordi kvinden ikke kan undfange barnet.

Dagligdagen som overvægtig
Overvægtige bliver hurtigt forpustede, og har sværere ved at bevæge sig rundt i omgivelserne, supermarkederne, op af trapper osv. Endvidere kan det være besværligt at opretholde renligheden, da der, jo større man er, er flere hudfolder, og områder man ikke kan nå og se.
Mange overvægtige kæmper også med psykiske problemer og er mindre sociale end andre mennesker. Maden bliver en trøst, for den skam man føler over at se ud som man gør, samt det sociale afsavn man ofte føler. Overvægtige bliver ofte set ned på, og må høre på kommentarer om udseende, krop og den person man er og må være, når man er overvægtig. Dette kan være rigtig hårdt at skulle forholde sig til hver dag, og gør at lysten til at komme ud bland andre mennesker, kan blive påvirket.

Læs også: Hvad er en sund vægt

Sygdomme ved fedme
Overvægtige lider af en lang række sygdomme, som de ikke ville have haft, såfremt man havde haft et bmi under 30. Sygdommene rækker fra at man er mere eksponeret for forkølelser og betændelser i fx hals og øre, til sygdomme der er dødelige som diabetes og blodpropper. En årsag er, at koppens imunforsvar ikke er lige så stærkt, som hos en normalvægtig. Det skyldes ikke direkte det ekstra fedt, men mere den livsstil man har som overvægtig. Den er præget af meget lidt motion, dårlig mad med meget fedt og tomme kulhydrater, samt mangel på vitaminer og mineraler. Endvidere er blodomløbet påvirket af fedtet i den mad der spises, samt det fedt der allerede findes i kroppen. Nogle af de farligste sygdomme som er fedmerelaterede, har jeg listet op herunder:
  • Type 2 diabetes
  • Søvnapnø
  • Forhøjet blodtryk
  • Blodproper i bl.a. hjerte, hjerne og lunger

Overspisning og mæthedsfornemmelse
Når man er overvægtig, fanges man hurtigt i en ond cirkel med afhængighed af sukker, mad og inaktivitet. Mange spiser selvom de slet ikke er sultne, og det er der faktisk en grund til. Til at styre vores appetit og mæthedsfornemmelse, findes der bl.a. to stoffer - Ghrelin og Leptin

Ghrelin --> Fortæller hvornår man er mæt
Leptin  --> Hvornår man er sulten

Leptin udskilles bl.a. fra fedtet i kroppen, og har man en stor unaturlig mængde fedt i kroppen, udskilles stoffet, uanset om man er sulten eller ej. Hjernen snydes derfor til at tro at maven har brug for mad, selvom den er mæt, og man begynder at spise for meget, og jo mere fedt, desto mere føler man sig sulten

Overvægt er usundt
Ud fra dette kan det hurtigt konkluderes, at overvægt og svær overvægt er farligt og skadeligt. Har du derfor et BMI over 30, så find ud af hvordan det kan reduceres, så du undgår at blive ramt, af en eller flere af de sygdomme og besværligheder, jeg her beskriver. Har du svært ved selv at tage initiativ, så opsøg din læge, som helt sikkert vil hjælpe dig videre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...