onsdag den 6. juni 2012

Undgå skader - Træningsskader ved løb



Undgå skader - Træningsskader ved løb
Der er ikke noget der kan irriterer mere end en skade, der kan ødelægge et lang træningsforløb og sætte en tilbage i forhold til mål og evt. vægttab. Når man løber, er det godt at lave regelmæssig træning, min 2-3 gange pr. uge, for at holde kroppen i form, og øge kroppes generelle sundhed. Får man en skade kan det dog blive svært at lave træning, eller andre fysiske aktiviteter. Jeg vil derfor gennemgå hvordan du kan undgå skader ved løb.

Typiske træningsskader ved løb
De typiske træningsskader ved løb er overbelastningsskader og vridskader. Oftest i led, ved knæ og ankel. Overbelastningsskader opstår når vi øger intensitet og distance for hurtigt. Det er vigtigt at man ikke presser kroppen for meget og hver gang man løber. led og muskler kan ikke følge med, hvilket kan overbelaste dem. Overbelastningsskader kan opstå i form af hævelser, væskedannelse, blodsprængninger og smerte i området der er overanstrengt. Den bedste måde at undgå denne type løbeskade på, er ved ikke at øge intensitet og distance, med mere end 10 %. Samtidig skal du efter et træningspas hvor du har øget, vende tilbage til din "gamle" rute og intensitet på næste træningspas. Endvidere skal du huske at holde mindst 36 timers pause mellem dine løbeturer. Skift evt mellem løb den ene dag, og styrketræning den næste.


Vridskader kan ikke undgås, men man kan beskytte sig mod omfanget. En god gang opvarmning er altid godt. Varm dine led op ved anklen, i knæene og hoften, inden du begynder på løbeturen. Gå også gerne de første par minutter, så blodcirkulationen er kommet i gang. Har du tendens til at vride om, kan man få støttebind til knæ og ankler, som hjælper med at stabiliserer områderne.

Når skaden er sket
HUSK ALTID RO. Det er meget vigtigt at det skadede område får ro i 24-48 timer. er der hævning, rødme og smerter, behandl med is. Har hævelse og konstant smerte ikke fortaget sig efter 36-48 timer, søg da læge eller skadestue. Derefter er det om at komme i gang med at bruge det igen. Gå små ture, stræk ud, vrik med leddet, og giv det så ro. Langsom genoptræning er meget vigtigt. Pres ikke området for meget, og lyt til din krop. En skade kan IKKE løbes væk..

Jeg håber dette har givet dig lidt inspiration til at undgå skader ved løbetræning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...