tirsdag den 27. januar 2015

Symptomer på overtræning

Overtræning er blevet er mere og mere udbredt fænomen, i takt med at fleres af os dyrker mere, hårdere og udfordrende motion. I kampen for at presse sig selv til det yderste, er træningsmængden også øget, hvilket kan medføre forskellige symptomer, grundet overtræning. Jeg vil derfor i dette indlæg sætte fokus på overtræning, hvad man kan gøre for at undgå overtræning, og hvilke symptomer der er på overtræning.
Hvad er overtræning
Overtræning er når man over en periode har presset kroppen så meget, at den ikke kan nå at restituere og opbygge sig selv, inden man igen udsætter den for ny belastning.I små perioder, fx en uge betyder det ikke så meget, men gør man det over en lidt længere periode, ja bare 2-3 uger, ødelægger man kroppen, i stedet for at gøre den stærkere. Man ser det ofte ved personer, som får et afhængighedsforhold til deres træning. De kan ikke holde tanke ud om at holde, bare et par dages pause, og de træner mange dag i løbet af en uge. Den svækkelse af kroppen man ved overtræning opnår, medvirker til at man er mere modtagelig overfor infektioner, da immunforsvaret nedsættes. Endvidere bliver risikoen for skader markant større. Begge ting, er noget der vil medfører lange pauser i træningen, og derfor giver meget træning, ofte bagslag i form af lange skadespauser.

Se også: Restitution efter løb

Symptomer på overtræning
Man kan først og fremmest mærke i kroppen, at en træning man før har kunnet udføre, bliver mere vanskelig. Endvidere kan der opstå smerter i muskler og led, samt meget ømhed efter træningen. Disse tegn er tydelig indikation, på at man bør tage en pause fra træningen - gerne 5-7 dage.

Der er dog yderligere symptomer på overtræning. De er som følger:
  • Problemer med at sove
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Nedsat motivation
  • Manglende appetit, og pludselig trang til usund mad
  • Svært ved at gennemfører en ellers normal træning
Hvis du oplever disse symptomer, bør du mærke efter og reflekterer over din træningsmængde og intensitet. Det kan være årsagen til dette.

Hvordan undgår man overtræning
For at undgå overtræning skal man overholde følgende:
  1.  Skal man udføre samme træningspas, fx løb eller styrketræning af samme muskelgruppe, skal der være en pause på 48 timer mellem hvert træningspas.
  2. Hold mindst en fridag hver uge og gerne to. Træner du to dage i træk, skal du træne forskellige muskelgrupper.
  3. Varm altid godt op før din træning, og sørg for at væskebalancen er på plads, før, under og efter træningen. Husk endvidere at lave strækøvelser efter endt træning.
  4. Spis rigtigt - Sørg for at kroppen får nok energi til at restituerer, og gør det med en varieret sund kost, med både protein, kulhydrat og fedt.
Overtræning er "ris til egen røv" da man ødelægger sin krop, mister mange ugers træning og skal bruge lang tid på at hente sin form igen. Lyt derfor til din krop, og brug disse råd. Har du andre erfaringer med overtræning og symptomer herpå, vil jeg opfordre dig til at smide en kommentar.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...