onsdag den 7. januar 2015

Restitution efter løb

Restitution efter løb, er ofte en overset del af det at blive og være en god løber. Og det gælder ikke kun løb, men stort set alle motionsformer. At man restituerer er lige så vigtig som selve træningen, og selvom det kan lyde mærkeligt, er den god nok. Jeg vil i dette indlæg derfor give dig et indblik i hvorfor man skal restituerer efter træning, og hvordan man får en god balance mellem hvile og træning.


Hvorfor skal man restituerer efter træning
Restitution (hvile) er vigtig for kroppen at have mellem træningspas, for at opbygge muskler, sener og led, efter en træning. Årsagen til dette er at man ved træning, ødelægger muskelfibrene i kroppen en lille smule, hvorfor kroppen har brug for at reparere de små skader man har forvoldt. Det er dog en sund og helt naturlig måde for kroppen at opbygge muskelmasse på. Se dette billede der illustrerer muskelfibre ved træning, og i en normal situation.


På billedet til højre ses muskelfibre som de normalt ser ud, og til venstre ses et billede af trænede muskelfibre. Man kan se at de ser lid flossede ud, og det er denne reaktion, der gør at kroppen bygge fibrene op igen. lidt stærkere for hver gang fibrene bliver ødelagt, sådan at musklen bedre kan modstå den belastning der har gjort at fibrene er blevet revet fra hinanden.

Hvor længe efter træning skal man restituere
Det er svært præcist at sige, hvor lang tid man skal restituere, da vi som mennesker er meget forskellige. Men der er nogle ting der gør sig gældende, når man skal finde ud af hvor længe kroppen har brug for hvile.

1. En person i god fysisks form, vil have en kortere restitutionstid, end en person der ikke træner så ofte, eller er ny indenfor løb. Husk derfor at du som ny løber, gerne skal holde 48 timers hvile mellem hver træningspas. Som trænet, er det mellem 12 - 24 timers hvile.
2. Lyt til din krop. Er du øm, skal du ikke træne. Ømheden er tegn på at kroppen stadig genopbygger musklerne, og du skal derfor give den noget mere ro, eller i hvert fald ikke lave træning, hvor du belaster de ømme muskelgrupper.

Gode råd til at restituerer
Jeg har her et par gode råd, taget ud fra min egen erfaring, som du kan bruge, og se om de også virker for dig.
  • Husk at give kroppen mulighed for at restituere. Selvom det kan virke forkert at holde en længere pause, har kroppen godt af det, og du bliver styrket, og kommer nemmere i bedre form.
  • Sørg for at din væske balance er god inden din træning, og træner du mere end en time, bør du indtage væske under din træning.
  • Sørg for at få sovet ordentligt. I perioder hvor man sover, er kroppen i en tilstand hvor der "repareres" hvilket er rigtig godt.
  • Hold hver 6. uge fri for hård træning og belastning, og lav kun ganske lette træningspas. Dette er rigtig sundt for din krop, og hjælper den med at restituere, samtidig med at det hjælper dig til at undgå overbelastningsskader.
Rigtig god fornøjelse med din træning og dine hvileperioder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...