tirsdag den 25. februar 2014

Fordele og ulemper ved slankekur

Slankekur er et meget populært begreb, og der findes efterhånden utallige slankeguruer, der hver især har fundet ud af hvordan vi spiser på den bedste måde, eller hvordan vi taber os mest muligt. Mange har succes med en slankekur, men flere oplever også at de tager på igen, når kuren er slut. Så er en slankekur god eller dårlig. Jeg vil her tage fat i fordele og ulemper ved slankekur, så du er bedst mulig klædt på, til at træffe din beslutning, vedr. om du skal på slankekur eller ej.
Hvad er en slankekur
En slankekur, er en hjælp til at tabe sig i vægt over en periode. En slankekur er en kombination af en kostændring, samt en adfærdsændring, i forhold til motion og bevægelse. En slankekur hjælper dig altså til at komme i gang med en livsstilsændring, sådan at du kan lære at leve mere sundt. Når slankekuren afsluttes, skal man tage de gode ting med, i den fremadrettede kost, sådan at man ikke spiser meget fed mad, samt kage, slik osv.

Fordele ved slankekur
Der er rigtig mange fordele ved at bruge en slankekur. Jeg vil her i opunktform opstille de fordele jeg mener er mest relevant.

  • En slankekur er en rigtig god måde, til radikalt at ændre livsstil. I mange slankekurer skal man ændre sin adfærd radikalt, hvilket betyder at man skal tænke over hvad man spiser, hvor meget og hvorfor man spiser netop de fødevarer, som kuren anbefaler. Når man pludselig skal gøre mange ting anderledes, er risikoen for at falde tilbage ikke så stor, som hvis man skulle følge en slankekur, som minder meget om det man i forvejen gør. Årsagen til at man følger en slankekur, er for at opnå et resultat, som man ikke kan opnå ved den nuværende kost.
  • Det giver en stor viden om kalorier, forbrænding, kulhydrater, protein, fedt osv. når man skal sætte sig ind i hvordan og hvorfor en slankekur virker. Det betyder at man får indsigt i, hvorfor ens tidligere adfærd var uhensigtsmæssig. Det hjælper dig også til at lade de usunde fødevarer ligge, når kuren er slut, og du skal tilbage til en normal kost.
  • Der er mange forskellige slankekurer, og det betyder at der også er en der passer til dig. Nogle er baseret på mange grøntsager og kød, nogle på fedt og kød osv. Dvs. at man ved lidt forarbejde, kan finde en slankekur, der passer bedst til en selv. Igen giver det større chance for succes.

Læs også: Myter om slankekur og vægttab

Ulemper ved slankekur
Der er desværre også nogle ulemper ved at bruge en slankekur som middel til at tabe sig. Mange af ulemperne, kan kategoriseres som fælder, der kan undgås, hvis man er forberedt på dem.

  • En slankekur er et midlertidigt værktøj. Man skal ikke være på kur hele livet, og derfor er en slankekur kun et værktøj, til en generel livsstilsændring. Det betyder også at man, når slankekuren slutter, skal vende tilbage til en normal kost. Det kan her være svært ikke at falde tilbage til den gamle kost, medmindre, man har forberedt sig selv og familien på, hvordan man skal spise fremadrettet.
  • Da der er mange forskellige slankurer, vil der være nogle der har mere effekt på dig end andre, og nogle har måske næsten ingen effekt. Det betyder at man hurtigt kan miste modet, og droppe tanken om at tabe sig. Det er derfor vigtig at man prøver noget nyt, hvis den kur man er gået i gang med, ikke rigtig giver nogen effekt.
  • En slankekur kræver tid og ressourcer. Resultaterne kommer ikke af sig selv, og der vil være perioder, hvor det kan føles ensformigt og hårdt. I disse perioder kan man nemt forfalde til at stoppe, og falde tilbage til det gamle mønster. Man bør derfor søge hjælp hos familie eller venner, og sørge for at der er nogle der bakker en op. En anden ting man kan gøre, er at forpligte sig til et bestemt resultat. Evt. ved et væddemål med en ven, mand, kæreste eller kollega. Det vil gøre de sværere ta stoppe kuren.
Slankekur er meget sjældent dårligt
Selvom du ikke lykkes helt med din slankekur første gang, eller snden gang, giver hver kur dig noget erfaring med, hvordan din krop reagerer på forskellige kostsammensætninger. Endvidere finder du ud af hvad der virker, og hvad der ikke virker. Jeg har sjældent hørt om nogle der har sagt at en slankekur har været dårlig for dem, også selvom den ikke virkede efter hensigten.

Kombiner kost og motion
Hvis du virkelig gerne vil lykkes med din slankekur, kan jeg klart anbefale dig, at dyrke noget motion. En kombination af højere energiforbrug ved motion, og et lavere kalorieindtag ved at spise sundere, er en giftig cocktail for fedtet i din krop. Er du ikke van til motion, så start med et par raske gåturer, og byg det op derfra. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...