tirsdag den 18. februar 2014

Start med at løbe - Guide til begyndere

Løb er ved at være en folkesport i Danmark, og med god grund. Løb er en rigtig god motionsform, der styrker hele vores krop og hjælper med at forbrænde en masse kalorier. Endvidere er vi bygget til at løbe, og det er derfor en motionsform alle kan deltage i, på det niveau man nu har lyst til. Men som alt motion, kan det være svært at komme i gang. Enten fordi man ikke har dyrket decideret løb før, eller også fordi motion aldrig har været en del af ens hverdag. Derfor vil jeg nu give dig nogle gode råd, til hvordan du kan få en god start med at løbe.
Sæt dig et mål med din løbetræning
Når man skal starte med at løbe, er det vigtigt at man, inden man bare løber afsted, gør sig nogle tanker om hvorfor man løber og hvad målet er med at løbe. Årsagen er vigtig, da det kan virke formålsløst bare at begynde at løbe uden et formål. Formålet med løbet, vil også hjælpe dig med at holde fast i din træning, de dage hvor det kan være svært at komme afsted. Formålet kan være at kunne løbe motionsløb, at blive sundere, eller få mere energi i hverdagen. Derefter skal du sætte dig et mål, og gerne nogle delmål. Løber du for at tabe dig, kan dit overordnede mål være, at tabe fx 10 kg. på 12 uger. Men for at gøre det mere overskueligt kan du sætte dig delmål, fx. at have nået 5 kg. de første 4 uger osv. Et andet mål kan være, at skulle løbe en distance, på en bestemt tid. Et eksempel på dette kan være at løbe 5 km på 30 min.
Fortøl gerne dit mål til familie og venner. Det forpligter, og gør at det bliver sværere at droppe træningen i den lidt hårde perioder.

Start stille og roligt
Når man skal starte med at løbe, er det rigtig godt at starte stille og roligt, og gerne med intervaltræning. Følg gerne et løbeprogram, da det gør det meget mere overskueligt, og hjælper dig med at øge distancen samt tempoet.
Start med at kombinerer det at gå og løbe. Dvs. fx gå 2 min løb 1 min. Dette skal langsomt øges. Jeg har her lagt et link til et løbeprogram, der hjælper dig med at løbe 5 km på 11 uger. Der findes dog mange forskellige programmer, men det her er lavet af en personlig træner og løbecoach, så det er sammensat sådan, at man stille og roligt bliver bedre. Årsagen til at en stille og rolig start er nødvendig, er at man nemt risikerer skader, hvis man presser kroppen meget voldsomt. Endvidere kan man godt føle at, det at løbe, er meget hårdt, da man bare løber til man ikke kan mere, hvilket i starten, ikke er ret langt. Derved risikerer man at give op, før man er kommet rigtig i gang.

Løbeprogram

Løb med andre
Hvis det er muligt, så find en eller flere du kan løbe med, og forpligte dig til. Er man flere bliver det sjovere at løbe, man kan hjælpe hinanden de dage det er hårdt, og man kommer afsted, da man ikke kan skuffe den anden.

Den mentale forberedelse
Du skal forberede dig mentalt, på at der kommer nogle udfordringer, i forbindelse med at du skal starte med at løbe. Den første er, at det er hårdt at løbe, specielt i starten. Din krop bliver presset, du bliver forpustet, og kan blive øm, eller endda få ondt. Men husk at det er kroppens måde at udvikle sig på. Det er en sund reaktion, og efter bare et par uger, vil du kunne mærke en klar forbedring i din motion.
Forbered dig også på, at andre vil se dig dyrke motion. Jeg hører mange sige, jeg kan ikke holde ud at andre skal se mig. Men husk, at alle der kikker, enten synes du er sej, fordi du løber, eller misundelige, fordi de ikke selv kan komme afsted og tage sig sammen. Og ja, der er mange der både kan løbe længere og hurtigere end dig, men følger du programmet, er du allerede efter 11 uger, en god løber, der kan løbe længere og hurtigere end mange andre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...