onsdag den 7. maj 2014

Lavt stofskifte symptomer

Tidligere har lavt stofskifte, været anset som overvægtiges dårlige undskyldning for at de var for store. Og lavt stofskifte, er heldigvis ikke noget man hyppigt ser. Det er dog sådan at man har konstateret et reelt lavt stofskifte, typisk hos kvinder, men også hos mænd. Det er derfor en lidelse der er kommet mere fokus på, men ikke findes meget information om. Jeg vil her fokuserer på symptomerne ved lavt stofskifte, for at give dig et indblik i hvad du skal være opmærksom på, for at teste dig selv, samt tage det første skridt i at komme til læge.

Hvilke symptomer
Lavt stofskifte symptomer er mange. Der er dog nogle der er mere tydelige end andre, samt nogle der er hyppigere set end andre. Jeg vil her give dig et kort overblik over symptomerne, samt en beskrivelse af dem.

  • Overvægt - Hos mennesker, hvor man spiser en normal og alsidig kost, uden for meget fedt og sukker, samt hvor aktivitetsniveauet er på en normalt niveau (min. 30 min bevægelse om dagen) men hvor kiloene bare bliver siddende, kan der være tale om lavt stofskifte. Kroppen kan ikke forbrænde den energi der er i maden, og energien bliver i stedet lagret, hvilket gør at man er overvægtig.
    For at man kan have en realistisks forventning til at lavt stofskifte er årsagen til overvægt, bør man først afprøve en slankekur, kombineret med motion flere gange om ugen, over min. 4 uger. Giver dette ikke et målbart resultat, kan lavt stofskifte være en af forklaringerne.
  • Kuldeskær - Er du meget overfølsom overfor kulde, og ofte får kuldegysninger, og fryser selvom du er indenfor i "normal" temperatur, kan dette også have noget med dit stofskifte at gøre. I skjoldbruskkirtlen produceres stofskiftehormon, og skjoldbruskkirtlen regulerer også kroppens temperatur. Når der ikke produceres hormon nok, vil man opleve at temperaturreguleringen i kroppen heller ikke fungerer, og derfor føler du at du fryser. 
  • Tør og ru hud - Hvis din hud ofte er tør og ru mange steder, kan dette været et symptom på lavt stofskifte.
  • Træthed - Har man lavt stofskifte, er man ofte meget træt. Det kan komme til udtryk ved at man har brug for at holde energien højt i løbet af dagen ved at indtage store mængder kaffe, energidrik eller lign. Endvidere ved at du nærmest går omkuld i sofaen om aftenen, samt sover uroligt i løbet af natten.
  • Håret bliver tyndere
  • Nedsat appetit og forstoppelse - I forbindelse med at stofskiftet ikke fungerer, vil fordøjelsen også kunne blive ramt. Herunder er også din evne til at komme af med afføring, som så medvirker til at systemet bliver overbelastet, og appetitten dermed sænkes. Da du ikke få ny næring og energi, vil træthed også kunne opleves som et symptom.
Hvordan behandles lavt stofskifte
Man behandler lavt stofskifte ved at tilføre kroppen ekstra stofskiftehormon. Oftest med hormonet thyroxin (T4) og i svære tilfælde trijodthyronin (T3). Der vil løbende blive foretaget undersøgelser i form af blodprøver, hvor man primært måler for antistoffer der kan klarlægge den mere præcise årsag til det lave stofskifte. Endvidere vil mængden og typen af antistoffer også kunne hjælpe med at anslå, hvorvidt der er en blivende eller forbigående tilstand.

Man kan også selv hjælpe kroppen, med at optimere stofskiftet. Det er ret simpelt - man skal spise en god varieret kost, der indeholder en bred vifte af antioxidanter og vitaminer, samt undgå for meget fedt og sukker. Motion et par gange om ugen hjælper også på blodomløbet, og forbedrer kroppens evne til at optage ilt, som hjælper fordøjelsen, og også stofskiftet, til at virke optimalt.

Test for lavt stofskifte
Der findes hjemmetests af stofskiftets niveau, men kvaliteten og nøjagtigheden er noget svingende, og du kan aldrig være 100 % sikker på resultatet. Jeg vil derfor anbefale dig at gå til din læge, og få taget en blodprøve, mhb. på at måle stofskiftet. Hvis din læge ikke synes at det er nødvendigt, skal du være lidt stædig og kræve testen, så du kan udelukke eller få bekræftet din mistanke, og derfra finde andre årsager til dine symptomer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...