tirsdag den 1. april 2014

Hvorfor kan jeg ikke tabe mig

Hvorfor kan jeg ikke tabe mig ? Dette spørgsmål møder mange, der efter at være startet på slankekur eller livsstils omlægning, rammer et punkt, hvor vægten står stille, eller ligefrem går den forkerte vej igen. Det er en meget frustrerende oplevelse, da man ikke får noget ud af anstrengelserne med kost og motion, og derfor er i risiko for at opgive målet, om en slankere og sundere krop. Jeg vil derfor i dette indlæg give dig nogle grunde til hvorfor vægttabet er gået i stå, og hvad du kan gøre for at modvirke dette.
Slankekur kan have modvirkende effekt
En slankekur er et godt middel til at starte et vægttab op, og i starten vil en slankekur have god effekt, hvis den følges. Men det ses ofte, specielt ved slankekurer hvor der kun indtages 1.200 kalorier og derunder pr. dag, at kroppen tilpasser sig det lave kalorieindtag, og derved nedsætter forbrændingen og stofskiftet. Det betyder, at når man stopper kuren, og begynder på normal kost, er kroppen så langt nede i daglig energiforbrug, at man ikke taber sig yderligere, eller i værste tilfælde. tager på igen.
Under en slankekur, kan mange også være fristet til at spise meget lidt, eller slet intet til morgenmad. Dette er også katastrofalt for dit vægttab, da du om morgenen har brug for at få mad, der gør dig mæt og giver energi. Morgenmad får maven og dermed også forbrændingen i gang, og denne må ikke springes over.

Vægttabet overlades til kosten
Når man vælger at tabe sig, udelukkende ved at skære ned på kalorier, så vil effekten af din omlægning aftage i takt med at du taber dig, hvis du ikke også løbende skærer ned på kalorieindtaget. Dette skyldes at man forbrænder færre kalorier, jo mindre man vejer. Endvidere vil en person der ikke dyrker motion, ikke have den samme muskelmasse, som en tilsvarende person der dyrker sport. Muskelmassen forbrænder kalorier, og er derfor vigtig for et succesfuldt vægttab. Derfor vil du ved at øge dit daglige aktivitetsniveau, enten vi motion, eller ved at træffe nogle mere aktive valg i dagligdagen (Stå op ved skrivebordet, gå det sidste stykke på arbejde, gå oftere til printeren, brug trappen i stedet for elevatoren mv.)

Den negative psykologi
Når jeg snakker med personer der gerne vil tabe sig, hører jeg ofte at man ikke længere kan overskue det, at kampen mod vægten præger humøret, og at kampen mod sig selv og psyken er meget hård. Jeg har derfor fundet ud af et par ting, mange gør der faktisk påvirker os mere, end man lige tror.

  1. Vejning - Mange der gerne vil tabe sig, vejer sig mindst 1 gang om dagen. Dette kan give et meget broget billed af udviklingen, da vægten kan svinge meget hen over en periode på 14 dage. Det betyder at man hen over et par dage, godt kan opleve at vægten stiger, hvilket kan være meget demotiverende. Så vej dig kun en gang om ugen, og gerne den samme dag i ugen, på det samme tidspunkt.
  2. Hvis man sætter et meget urealistisks mål for det ønskede vægttab, og evt. indenfor en meget kort tid, vil man hurtigt opleve, at det ikke kan lade sig gøre. Sæt derfor et endeligt mål, men del det op i delmål. Sæt ikke dit endelige mål højere, end at du skal tabe maks. 1 kg. pr. uge.
  3. Små sejre - Husk at fejr dig selv, og gør opmærksom på dine succeser. Beløn dig selv for en god indsats, og et opnået mål. Giv dig selv lov til en tur i biografen, et par nye løbesko, massage mv. Eller sæt et væddemål op med en ven eller familiemedlem, og hvis du når dit mål, skal vedkommende give dig en præmie.
Vægttab tager tid
Man kan ikke forvente at et varigt vægttab, opnås på blot et par uger. Det kræver flere måneders hårdt arbejde, med kost og motion. Psyken vil blive din modstander i perioder, og din bedste ven i andre. Men kroppen skal bruge tid til at smide fedtet, og skabe muskler og en ny sundere krop. Du vil i nogle perioder opleve at der sker meget og i nogle lidt eller slet ingenting. Men husk at den vedholdende indsats giver resultat hen over tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...