onsdag den 13. marts 2013

Trang til sukker - Bliv sukkeret kvit


Trang til sukker, er noget de fleste af os oplever, i større eller mindre grad. Nogle endda i så høj grad, at man betegner dem som sukkerafhængige. Der er flere årsager til hvorfor vi får trang til sukker. Men når man får trangen, er risikoen for at finder noget slik, kage eller lign. stor, hvilket ikke er sundt. Jeg har derfor nogle gode råd til dig, der gerne vil kunne modstå sukkertrangen.Hvorfor får man trang til sukker?
Trangen til sukker opstår oftest som et af de første tegn på, at man er sulten. Sød er den første smag, vi som mennesker foretrækker, fra vi er født, og det ligger derfor dybt i os, at indtage søde fødevarer. Sukker er ren kulhydrat, og da kulhydrat indeholder serotonin, som er et "feel-good" stof for hjernen. Derfor vil du få lyst til kulhydrat indeholdig mad. Kulhyfrater findes også i mange andre fødevarer, som frugt, fuldkorn og grøntsager. Men da smagen af sukker, udskiller endorfiner, der beroliger og afslapper os, vil trangen og lysten til sukker føles størst. Jo mere sukker man spiser, desto mere vil man have lyst til, og man kan derfor hurtigt skabe en ond cirkel, for sig selv.

Læs også: Sukkertrang - Bliv fri for sukker

Tips mod din trang til sukker
For at komme ud af den onde cirkel, og modvirke din sukkertrang, har jeg her samlet nogle tips, du kan afprøve:

  1. Spis ofte - Udover de 3 store måltider, bør du spise et mellemmåltid mellem morgenmad og frokost, og mellem frokost og aftensmad, samt evt. et lille mellemmåltid mellem aftensmad og sengetid.
    Mellemmåltidet bør bestå af fx. frugt, nødder, rugbrød, groft fuldkornsbrød eller en grøntsag som fx en gulerod. På den måde stabiliserer du dit blodsukker, og får ikke pludselig en trang til mad.
  2. Tag et stykke tyggegummi - At have lidt at "gnaske" på kan modvirke din trang til sukker. Det skal helst være sukkerfrit tyggegummi, men med en sød smag.
  3. Spis et stykke frugt - Langt det meste frugt, har et naturligt indhold af frugtsukker, som kan modvirke din søde tand. Samtidig får du et sundt mellemmåltid. Spis gerne en frugt der mætter, fx banan eller pære.
  4. Gå en tur - Ofte kan sukkertrangen fjernes, ved at blive aktiv, fx ved at gå en lille tur. Det skyldes at kroppen bliver aktiveret til at fokuserer på noget andet end evt. begyndende sult, og på den måde holdes den fra døren.
  5. Drik et stort glas vand - Dette fylder maven op, og snyder kroppen til at tro, at du har fået mad. På den måde kan du skyde trangen til mad i en periode. Hvor lan tid det virker, er meget forskelligt, så prøv dig frem.
Alt med måde
Du behøver ikke at skære sukker helt væk, men tænk dig om. Hav fx en slikdag om ugen, eller giv dig selv lov, når du er i byen. Men brug ikke slik, kage og sodavand med sukker, som en daglig del af din kost. Gør du det, kan du få svært ved at styre dit forbrug og lyst til sukker.

Jeg håber mine råd kan hjælpe dig, og du må meget gerne komme med dine erfaringer som kommentar herunder. Hvis du synes dette indlæg er relevant, del det da endelig på facebook, twitter, google+ mv.


Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...