søndag den 31. august 2014

Er faste sundt

Faste er blevet et emne der oftere og oftere bruges, når der snakkes sundhed og vægttab. Specielt med indtoget af 5:2 kuren, er faste blevet meget udbredt. Men med nye metoder og teorier, opstår der også tvivl og spørgsmål. Det mest åbenlyse "er faste sundt" vil jeg forsøge at besvare, så du får en ide om hvad faste er, hvad det gør ved kroppen, og hvad man skal passe på når man faster.




Hvad er faste
At faste betyder meget simpelt, at man ikke spiser i en periode. I forbindelse med vægttab er fasten typisk omkring 24 timer af gangen, afbrudt af perioder på mindst 24 timer hvor man indtager mad. I forbindelse med slankekurer bruger man en faste, hvor det er tilladt at indtage op til 500 kalorier pr. dag for kvinder, og 600 kalorier pr. dag hvis man er en mand.

Hvad gør faste ved kroppen
Det primære faste gør, er at forbrænde lagret energi i kroppen, når man ikke få energi fra mad. Denne energi findes i ophobet sukker samt fedt, og derfor taber man sig når man faster. En gennemsnitlig kvinde skal bruge ca. 2.000 kalorier om dagen, bare for at holde kroppen i gang, også kaldet basalstofskiftet. For en mand er det ca. 2.500 kalorier.
Der er dog udover vægttab, også fundet andre positive virkninger ved at faste. de er herunder listet op i punktform.

  • Man lærer sin krop at kende, og finder ud af hvad forskellen på rigtig sult, og psykologisk sult er. Med psykologisk sult, mener jeg, det man spiser når man skal se en god film, føler at man har brug for chokolade eller bare vil "hygge" sig. Som for mange danskere involverer mad i en eller anden form, og oftest den med mange kalorier, fra primært fedt og sukker.
  • Livslængden for personer der faster, ser ud til at være længere end gennemsnittet. Dette er primært konkluderet på forsøg med dyr. Men den samme reaktion i gener og celler som hos disse forsøgsdyr, ser man også i mennesker. Det der bl.a. sker er, at vækst- og sulthormoner, herunder primært hormonet LGF1 som påvirker cellernes stofskifte, ændrer sig og "speeder" ned. Det betyder i praksis at cellerne ikke deler sig så meget, og i et lavere tempo, og endda fokuserer mere på at reparerer sig selv. Dette er positivt, da det er ved celledeling, at sygdomme som fx kræft opstår.
  • Den generelle sult/appetit bliver gradvis mindre. Hos rigtig mange personer, som bruger faste, opleves det at der efter kort tid, ikke indtages så meget mad som tidligere, på de dage hvor der ikke fastes. Dette er der to væsentlige grunde til. Den første er at man ved at faste, bliver mere opmærksom på hvad og hvor meget mad man indtager, både på fastedage, men også de andre dage. Den anden er at kroppen vænner sig til at få færre kalorier, og blodsukkeret er mere stabilt, og derved oplever man ikke en helt så stærk sult som tidligere.
Læs også: 5:2 kuren - 500 kalorier om dagen

Er der ulemper ved faste
Faste er ikke for alle, og man skal derfor være klar over ens egen krops tilstand, samt være forberedt på reaktioner. Alle mennesker er forskellige, og vil derfor også opleve forskellige reaktioner fra kroppen på at faste. Nogle vil blive meget sultne, nogle vil blive trætte og andre igen, vil ikke mærke den store forskel. For personer der har en sygdom, eller som er eller gerne vil være gravid, frarådes det at faste. Endvidere bør man ikke faste på dage, hvor man dyrker motion, eller skal være klar til at præsterer, som fx til en eksamen.

Alle disse emner jeg bringer op, er et resume fra publicerede artikler fra danske og engelske medier. Jeg er ikke læge, og du kan derfor kun bruge dette indlæg som vejledende. For korrekt vejledning vil jeg anbefale dig at kontakte din egen læge.

Billed: Copyright: designsoliman / 123RF Stock Photo

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...