tirsdag den 26. februar 2013

Sidestik ved løb

De fleste af os kender det. Man kommer glad løbende, og pludselig kommer den stikkende smerte, lige under ribbenskanten - du har fået sidestik ved løb. Og du er ikke alene. ca. 60 % af alle danske løbere oplever mindst en gang om året at få sidestik. Derfor er det også en ting, som mange gerne vil vide mere om, og derfor har jeg lavet dette indlæg.



Hvad er sidestik
Der er faktisk ingen, der med sikkerhed ved hvad sidestik er. Årsagen til det, er at man ikke kan fremprovokere sidestik, og det gør det meget svært at forske i.
Man mener dog, at sidestik skyldes en spænding i bughulen, ryggen eller mellemgulvs-muskulaturen. Sidestik fremkommer oftest ved løb, svømning, spring eller ridning - ofte kombineret med dårlig, eller slet ingen opvarmning. Risikoen for at få sidestik, er endvidere højere, lige efter man har indtaget et måltid. Smerterne der fremkommer, betegnes som godartede smerter. Dvs. at sidestik ikke er farligt, og man kan sagtens fortsætte sin træning - hvis man kan holde smerten ud.

Myter om sidestik
Folk i dårlig form, får oftere sidestik - Nej, om du er i god eller dårlig form, har umiddelbart ikke nogen påvirkning på, om og hvor ofte du får sidestik.
Alder har betydning for om man får sidestik - Ja, det har vist sig, at jo ældre man er, jo mindre er risikoen, for at få sidestik.
Man får kun sidestik i den ene af siderne i maven - Nej, man er ikke disponeret for at have ondt i den ene side frem for den anden, det er en tilfældighed, hvis man oplever smerten mest i den ene side.

Hvad gør jeg, når jeg har fået sidestik
Har man først fået sidestik, har jeg her et par råd til, hvad du kan gøre når du har fået smerterne, for at reducerer dem, eller helt slippe af med dem:


  • Sæt tempoet ned, eller gå et par minutter, og start så stille og roligt op igen.
  • Gå ned af bakkerne. Løber du ned af bakkerne, øger du stresset i hele kroppen ved hvert hæl-isæt. Prøv derfor at gå, og få kontrol over din vejrtrækning.
  • Løb på stedet, mens du presser på højre side af maven, og trækker vejret dybt og roligt. Det får leveren til at slappe af.
  • Stop, stræk armen, på den side du mærker smerten, over hovedet. Træk vejret dybt og hold det i 30 sek.
  • Mens du løber, kan du forsøge dig med at spænde op i dine mavemuskler, ganske let, samtidig trække vejret roligt og dybt.


Husk at disse råd er vejledende. Da vi er forskellige, er det individuelt om et eller flere vil virke for dig.

Billed: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Din E-Mail adresse blive IKKE vist ved afgivelse af kommentar. Du kan ved at vælge anonym, afgive kommentar til dette indlæg. Kommentaren bliver synlig, så snart jeg har godkendt den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...